Συνταγές για Vegan γλυκά
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αποκλείσουν από τη διατροφή τους τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η δημιουργία συνταγών με βάση φυτικές πρώτες ύλες μας έχει οδηγήσει σε νέα γευστικά μονοπάτια.
Brownies κολοκύθας
Υλικά
- 1 ¼ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/3 κούπα λάδι με ουδέτερη γεύση (κανόλα ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι χωρίς γεύση)
- 2 κούπες ψιλοκομμένη κολοκύθα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανιλίνης
- 2 ½ κούπες σκόνη κακάο
- 1 κ.σ. κορν φλάουερ
- 1 ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¾ κ.γ. αλάτι
- 1 κούπα σταγόνες μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα, τη βανίλια, την σκόνη κακάο, το κορν φλάουερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, κρατάμε το ¼ για αργότερα και αφήνουμε το μείγμα, για περίπου 5΄να πήξει.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας. Ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά. Τεστάρουμε αν τα brownies είναι έτοιμα βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή σημαίνει πως είναι έτοιμα.
- Όταν ψηθούν, τα μεταφέρουμε με το αλουμινόχαρτο σε σχάρα για να κρυώσουν για περίπου 1 – 2 ώρες.
- Στη συνέχεια τα κόβουμε σε 16 φέτες και σερβίρουμε
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αποκλείσουν από τη διατροφή τους τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η δημιουργία συνταγών με βάση φυτικές πρώτες ύλες μας έχει οδηγήσει σε νέα γευστικά μονοπάτια.
Brownies κολοκύθας
Υλικά
- 1 ¼ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/3 κούπα λάδι με ουδέτερη γεύση (κανόλα ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι χωρίς γεύση)
- 2 κούπες ψιλοκομμένη κολοκύθα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανιλίνης
- 2 ½ κούπες σκόνη κακάο
- 1 κ.σ. κορν φλάουερ
- 1 ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¾ κ.γ. αλάτι
- 1 κούπα σταγόνες μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το λάδι και στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα, τη βανίλια, την σκόνη κακάο, το κορν φλάουερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, κρατάμε το ¼ για αργότερα και αφήνουμε το μείγμα, για περίπου 5΄να πήξει.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας. Ψήνουμε για 30 – 35 λεπτά. Τεστάρουμε αν τα brownies είναι έτοιμα βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή σημαίνει πως είναι έτοιμα.
- Όταν ψηθούν, τα μεταφέρουμε με το αλουμινόχαρτο σε σχάρα για να κρυώσουν για περίπου 1 – 2 ώρες.
- Στη συνέχεια τα κόβουμε σε 16 φέτες και σερβίρουμε.
Συνταγές για Vegan γλυκά
Κρέμα σοκολάτας
Υλικά
- ¼ κούπας σκόνη κακάο
- ¼ κούπας κορν φλάουερ
- 1/3 κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 ½ κούπες γάλα αμυγδάλου ή βρώμης (χωρίς πρόσθετη γεύση ή γλυκαντικά)
- ½ κούπα σταγόνες μαύρης σοκολάτας
- ½ κ.σ. εκχύλισμα βανιλίνης
Εκτέλεση
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μετρίου μεγέθους, ανακατεύουμε το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορν φλάουερ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας με αυγοδάρτη για να παραμείνει λείο το μείγμα μας.
- Ρυθμίζουμε τη θερμότητα σε μέτρια και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συχνά.
- Όταν αρχίσει να αφρίζει στις άκρες, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πήξει, για περίπου δύο λεπτά.
- Η κρέμα θα συνεχίζει να πήζει όταν την αφήσουμε στην άκρη να κρυώσει, οπότε δεν χρειάζεται να είναι τελείως πηχτή για να τη βγάζουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν.
- Μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων ή λαδόκολλα, έτσι η κρέμα δεν θα πετσώσει.
- Αφήνουμε στη συντήρηση για περίπου δύο ώρες μέχρι να κρυώσει και να πήξει. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα.
Κέικ σε κούπα
Υλικά
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. σκόνη κακάο
- 2 κ.σ. ζάχαρη (κρυσταλλική ή καρύδας)
- ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. γάλα βρώμης ή αμυγδάλου
- 2 κ.σ. λάδι ουδέτερης γεύσης
- 2 κ.σ. μαύρη σοκολάτα ή 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
Εκτέλεση
- Σε μια κούπα χωρητικότητας 350 ml, που μπορεί να μπει σε φούρνο μικροκυμάτων, αναμιγνύουμε τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το γάλα και το λάδι. Στη συνέχεια τις σταγόνες σοκολάτας ή το φυστικοβούτυρο κι ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε την κούπα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων με χαρτί κουζίνα από κάτω και θερμαίνουμε για 60΄΄.
- Στη συνέχεια ελέγχουμε αν είναι ακόμη υγρή η επιφάνεια του μείγματος, θερμαίνουμε για περίπου 20΄΄και στη συνέχεια για άλλα 10΄΄.
- Το γλυκό μας θα είναι έτοιμο όταν η επιφάνειά του έχει σταθεροποιηθεί κι εξακολουθεί να είναι υγρή αλλά όταν την πιέζουμε επανέρχεται. Επίσης ο χρόνος προετοιμασίας διαφέρει ανάλογα το πόσο «δυνατός» είναι ο φούρνος μικροκυμάτων μας.
- Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε στην άκρη να κάτσει για λίγα λεπτά. Έπειτα μπορούμε να προσθέσουμε vegan κρέμα σαντιγί ή vegan παγωτό.
Συνταγές για Vegan γλυκά
Μπισκότα ψυγείου
Υλικά
- 3 κ.σ. ταχίνι
- ¼ κούπας σκόνη κακάο
- 5 κ.σ. λάδι καρύδας
- 5 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανιλίνης
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κούπα νιφάδες βρώμης
- αφρίνα για γαρνίρισμα
- σουσάμι για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε φόρμα με 12 θέσεις για muffin.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο, το ταχίνι, το κακάο, το λάδι καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου, το εκχύλισμα βανιλίνης, την κανέλα και το αλάτι. Θερμαίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 20΄΄, στη συνέχεια ανακατεύουμε για να έχουμε ένα λείο αλλά όχι καυτό μείγμα.
- Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης.
- Βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα σε κάθε θέση της φόρμας και το απλώνουμε για να έχουμε επίπεδα μπισκότα.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και αλάτι. Καταψύχουμε για 20 λεπτά. Συντηρούμε στην κατάψυξη ή στη συντήρηση.
- Για να διατηρήσουν το σχήμα τους τα κρατάμε παγωμένα και τα βγάζουμε από τη συντήρηση / κατάψυξη λίγο πριν τα σερβίρουμε.