Κατηγορίες

Καλοκαιρινές συνταγές με απολαυστικά φρούτα

Καλοκαιρινές συνταγές με απολαυστικά φρούτα

Καλοκαιρινές συνταγές με απολαυστικά φρούτα

Το θέρος είναι η εποχή όπου συναντάμε μια απολαυστική πληθώρα φρούτων. Έτσι, η διατροφή μας μπορεί να γίνει πιο πλούσια και πολύχρωμη με καθημερινές γευστικές εναλλαγές. Τα φρούτα εκτός από πηγή βιταμινών αποτελούν και θρεπτικά επιδόρπια που μπορούν να μεταμορφωθούν σε γευστικά πιάτα.

Σαλάτα με καρπούζι και σπανάκι

Υλικά

  • ¼ κούπας λευκό ξίδι
  • 1 κ.σ. ξύσμα λάιμ
  • 2 κ.σ. κραμβέλαιο
  • 4 κ.γ. τζίντζερ σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 4 κούπες baby σπανάκι
  • 3 κούπες καρπούζι χωρίς κουκούτσια, σε κύβους
  • 2 κούπες πεπόνι σε κύβους
  • 2 κούπες αγγούρι σε κυβάκια
  • ½ κούπα χοντροκομμένο κόλιαντρο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μικρό μπωλ, χτυπάμε με αυγοδάρτη τα πρώτα εννέα υλικά από τη λίστα μας.
  2. Σε μεγαλύτερο μπωλ συνδυάζουμε τα υλικά της σαλάτας και στη συνέχεια προσθέτουμε το dressing.
  3. Ανακατεύουμε καλά και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Τάρτα κεράσι

Υλικά

  • 1 ¼ κούπες ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κόρν φλάουερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 4 κούπες κεράσια χωρία κουκούτσια
  • έτοιμη ζύμη για τάρτα
  • ζάχαρη για επικάλυψη

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε τα κεράσια και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το κόρν φλάουερ.
  2. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.
  3. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε βάζο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο.
  4. Απλώνουμε τη ζύμη σε μεσαίου μεγέθους ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μισοψηθεί.
  5. Έπειτα, γεμίζουμε τη βάση της τάρτας με τα κεράσια και κόβουμε από την υπόλοιπη ζύμη με τη βοήθεια κουπ πατ και καλύπτουμε την πάνω επιφάνεια της τάρτας.
  6. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Αφήνουμε την τάρτα στην άκρη να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

 

Καλοκαιρινές συνταγές με απολαυστικά φρούτα

Γαρίδες με σάλτσα καλοκαιρινών φρούτων

Υλικά

  • 3 κ.σ. σόγια σως
  • 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. χυμό λάιμ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κέτσαπ
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 1 κ.γ. τριμμένο κόλιαντρο
  • ½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 450 γρ. ξεφλουδισμένες γαρίδες

Φρούτα για τη σάλτσα

  • 1 μέτριο μήλο
  • ¾ κούπας πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. φρέσκια μέντα ή 1 κ.γ. αποξηραμένη μέντα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα για τρόφιμα αναμιγνύουμε τα πρώτα οκτώ υλικά της λίστας μας για να φτιάξουμε τη μαρινάδα για τις γαρίδες.
  2. Προσθέτουμε και τις γαρίδες και κλείνουμε τη σακούλα και τοποθετούμε τη σακούλα στο ψυγείο για περίπου 30΄..
    Kαλό θα ήταν να προτιμήσουμε αυτές που κλείνουν με zip ή ακόμη καλύτερα με vacuum.
  3. Τοποθετούμε τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπλέντερ και τα τεμαχίζουμε καλά. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπωλ και το τοποθετούμε στο ψυγείο.
  4. Στη συνέχεια πετάμε τη μαρινάδα. Περνάμε τη σχάρα μας με λάδι και ψήνουμε τις γαρίδες για περίπου 5-8 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζ και να έχουμε τις γραμμές της σχάρας πάνω τους. Αν δεν έχουμε γκριλιέρα, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία σε σχαροτήγανο.
  5. Σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Ψητός ανανάς με σως λάιμ

Υλικά

  • 1 φρέσκος ανανάς
  • 1 ¼ κούπες καστανή ζάχαρη
  • 5 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. χυμό λάιμ
  • 85 γρ. τυρί κρέμα
  • ¼ κούπας απλό γιαούρτι
  • 1 κ.γ. ξύσμα λάιμ

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζουμε τον ανανά. Εαν έχουμε το ειδικό κόπτη η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει μέσα σε τρεις απλές κινήσεις.
  2. Τον κόβουμε σε 8 κομμάτια και στη συνέχεια τα κόβουμε οριζόντια σε δύο μπαστούνια.
  3. Σε ένα μπωλ ή ρηχό πιάτο αναμιγνύουμε ¼ της κούπας ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας μέλι και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ.
  4. Προσθέτουμε τον ανανά και ανακατεύουμε καλά για να καλυφθεί από το μείγμα μας.
  5. Μεταφέρουμε τον ανανά στο ψυγείο, τον αφήνουμε εκεί για περίπου μια ώρα.
  6. Σε ένα μικρό μπωλ χτυπάμε την κρέμα τυρί με αυγοδάρτη και στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο μέλι, καστανή ζάχαρη, χυμό λάιμ και γιαούρτι με το ξύσμα λάιμ. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και τοποθετούμε το μπωλ στο ψυγείο.
  7. Τα τοποθετούμε στην γκριλιέρα μας ή αν έχουμε ανάψει ψησταριά μπορούμε να τα βάλουμε και εκεί. Περνάμε τη σχάρα με λάδι και παίρνουμε κάθε μπαστούνι ανανά, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
  8. Αφήνουμε κάθε πλευρά να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να έχει το σχήμα της σχάρας πάνω του.
  9. Τα σερβίρουμε με τη λάιμ σως.

Όποια φρούτα και αν προτιμάτε, καλό θα ήταν αν προτιμήσετε  εποχικά τοπικά προϊόντα που υπερέχουν θρεπτικά και γευστικά από τα φρούτα που ανήκουν σε άλλους μήνες του έτους.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

45

Your Cart