Ριζότο με Σπανάκι και Ρικότα
Αυτό το βελούδινο ριζότο με σπανάκι και ρικότα είναι ιδανικό για ένα γρήγορο, ελαφρύ και γευστικό κυρίως πιάτο. Η απαλή κρεμώδης υφή της ρικότας σε συνδυασμό με τη φρέσκια ένταση του σπανακιού και την αλμυρή πινελιά της τριμμένης παρμεζάνας, δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ιδανικό για 2 άτομα ως κυρίως πιάτο, αυτό το ριζότο είναι τόσο απλό όσο και εντυπωσιακό!
Υλικά:
- 200 ml ρύζι για ριζότο (Arborio, Carnaroli, Vialone nano)
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 100 – 150 ml λευκό κρασί
- Περίπου 400 ml νερό ή ζωμό κοτόπουλου
- 2 χούφτες φρέσκο σπανάκι
- 100 ml νερό
- 75 γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 200 γρ ρικότα
- Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
- Μερικές σταγόνες ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
Για το γαρνίρισμα:
- Λίγο τριμμένο ξύσμα λεμονιού
- Τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε το ρύζι
Σε μία μικρή κατσαρόλα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ρύζι για ριζότο, χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει. Απλά ανακατέψτε το για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο. - Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο
Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να καούν (περίπου 2-3 λεπτά). - Ρίξτε το κρασί και τον ζωμό
Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να σιγοβράσει για λίγο. Στη συνέχεια, προσθέστε το νερό ή τον ζωμό κοτόπουλου λίγο – λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να γίνει al dente (περίπου 15-20 λεπτά). - Πολτοποιήστε το σπανάκι
Σε ένα μπλέντερ, προσθέστε το σπανάκι με 100 ml νερό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. - Ενώστε τα υλικά
Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε το μείγμα σπανακιού, την τριμμένη παρμεζάνα και τη ρικότα. Ανακατέψτε καλά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και προσθέστε το βούτυρο για επιπλέον κρεμώδη υφή. - Σερβίρισμα
Σερβίρετε αμέσως το ριζότο, γαρνίροντας με λίγο τριμμένο ξύσμα λεμονιού και επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα.
Αυτό το ριζότο είναι ιδανικό για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είτε για ένα γρήγορο γεύμα μέσα στην εβδομάδα, είτε για μία εορταστική περίσταση. Μπορείτε να το συνδυάσετε με φρέσκες σαλάτες ή ως συνοδευτικό με ψητά κρέατα. Εναλλακτικά, αντί για ρικότα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα. Καλή όρεξη!