Κατηγορίες

Συνταγές για να φτιάξεις σπιτικό ψωμί

Συνταγές για να φτιάξεις σπιτικό ψωμί

Συνταγές για να φτιάξεις σπιτικό ψωμί

Το ψωμί αποτελεί τη βάση της καθημερινής μας διατροφής οπότε τι καλύτερο από το δικό μας σπιτικό ψωμί που μπορούμε να φτιάξουμε στον ελεύθερό μας χρόνο. Η μη χρήση συντηρητικών και επεξεργασμένων υλικών μας προσφέρει ένα αρκετά πιο υγιεινό ψωμί

Λευκό Ψωμί 

Υλικά

  • 1 κούπα κορν φλάουερ
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χωρίς γλουτένη
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα
  • 1 κούπα γάλα αμυγδάλου
  • 1/3 κούπας ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και λαδώνουμε με μεταλλική φόρμα για ψωμί, 8″ x 4″.

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ, αναμιγνύουμε το κορν φλάουερ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Στη συνέχεια αναμιγνύουμε σε ένα άλλο μπωλ τα χτυπημένα αυγά, το γάλα αμυγδάλου, το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη ή με μίξερ μέχρι να έχουμε ένα κίτρινο χυλό.
  3. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το κουρκούτι στο ξηρό μείγμα με το αλεύρι κτλ. και τα χτυπάμε καλά στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, που θα παραμένει υγρό αλλά πηχτό.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα το οποίο έχουμε προηγουμένως περάσει με λάδι ή βούτυρο.
  5. Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι το ψωμί μας να ροδίσει και όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα σε εκείνο, να βγαίνει καθαρή.
  6. Αφήνουμε το ψωμί στην άκρη για 10 λεπτά, στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε μεταλλική σχάρα.
  7. Στη συνέχεια το κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε!

Συνταγές για να φτιάξεις σπιτικό ψωμί

Καρβελάκια

Υλικά

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3 κ.σ. ζάχαρη συν άλλο ½ κ.γ.
  • 2- ¼ κούπες ζεστό νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 6-1/4 με 6-3/4 κούπες αλεύρι για ψωμί
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ, διαλύουμε σε ζεστό νερό τη μαγιά και ½ κ.γ. ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει.
  2. Στη συνέχεια σε ξεχωριστό μπωλ ανακατεύουμε 3 κ.σ. ζάχαρη, αλάτι και 3 κούπες αλεύρι.
  3. Προσθέτουμε το λάδι στο μείγμα με τη μαγιά και ενσωματώνουμε σε αυτό το μείγμα με το αλεύρι
  4. Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ½ κούπα τη φορά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει.
  5. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να είναι μαλακή και ελαστική. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπωλ, και λαδώνουμε και την επιφάνεια του ζυμαριού.
  6. Σκεπάζουμε το μπωλ και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, για 1-2 ώρες, μέχρι το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  7. Έπειτα την τοποθετούμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε στη μέση.
  8. Σχηματίζουμε δύο καρβέλια και τα μεταφέρουμε σε δύο λαδωμένες φόρμες ψωμιού. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστούν με μέγεθος.
  9. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι τα ψωμιά μας να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και ακούγονται κούφια όταν τα χτυπάμε με το δάχτυλό μας.
  10. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφορμάρουμε και τα τοποθετούμε σε μεταλλική σχάρα για να κρυώσουν τελείως.

Ψωμί ολικής χωρίς ζύμωμα

Υλικά

  • 3 κούπες αλεύρι ολικής
  • 2 κ.σ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 1 ½ κούπες ζεστό νερό όχι βραστό

Για το ζύμωμα

  • 1 ½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε το αλεύρι τη μαγιά και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε νερό και αναμιγνύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
    Εάν η ζύμη είναι υγρή και ανομοιογενής, δε θα μπορούμε να ζυμώσουμε, οπότε θα πρέπει είναι πηχτή. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερο νερό ή αλεύρι για να έχουμε την απαραίτητη σύσταση.
  2. Σκεπάζουμε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη ή πιάτο και την αφήνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Θα δούμε πως θα σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια του μείγματος και θα είναι αρκετά υδαρές, σαν ζελέ.
  3. Αν σε μια ώρα δούμε πως δε διπλασιάζεται σε μέγεθος καλό θα ήταν να μεταφέρουμε το μπωλ σε ένα πιο ζεστό μέρος του σπιτιού.
  4. Αφού διπλασιαστεί μπορούμε είτε να ψήσουμε απευθείας το ψωμί, είτε να τοποθετήσουμε το μείγμα στο ψυγείο για πάνω από 3 ημέρες, κάτι που θα δώσει καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα.
  5. Αν επιλέξουμε να βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο, για να τη ψήσουμε στη συνέχεια, θα πρέπει να αφήσουμε το ζυμάρι εκτός ψυγείου για μια ώρα καθώς η κρύα ζύμη δεν πρόκειται να φουσκώσει.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθετούμε τη γάστρα (26 εκατοστών ή μεγαλύτερη) με το καπάκι στο φούρνο, 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
  7. Πασπαλίζουμε σε μια επιφάνεια 1 κ.σ. αλεύρι και πασπαλίζουμε ίδια ποσότητα αλευριού πάνω από το ζυμάρι. Με τη βοήθεια χούφτας ή σπάτουλας διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα, για  περίπου 6 φορές για να έχουμε ένα στρογγυλό σχήμα.
  8. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί δίπλα στο ζυμάρι και το κυλάμε εκεί.
  9. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και μεταφέρουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του χαρτιού μέσα στη γάστρα και τοποθετούμε το καπάκι.
  10. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ύστερα για ακόμα 12 λεπτά χωρίς το καπάκι ή μέχρι να αποκτήσει βαθύ χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό το ψωμί μας.
  11. Όταν ψηθεί το μεταφέρουμε για να κρυώσει σε μεταλλική σχάρα και κόβουμε αφού έχει κρυώσει καλά.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

52

Your Cart