Κατηγορίες

Υγεία Προστάτη: Όσα πρέπει να ξέρετε!

Υγεία Προστάτη: Όσα πρέπει να ξέρετε! 

Υγεία Προστάτη: Όσα πρέπει να ξέρετε! 

Κάθε άντρας που έχει περάσει τα 40 έτη ζωής του πρέπει να εξετάζει τακτικά, ανεξάρτητα απ’ το αν έχει ή όχι ενοχλήσεις, τον προστάτη αδένα του, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αντρών, κυρίως από τα 60 και μετά, εμφανίζει Καλοήθη Υπερπλασία ή καρκίνο του προστάτη. Όμως, και αρκετοί άντρες συχνά εμφανίζουν προστατίτιδα – δηλαδή λοίμωξη του προστάτη.

Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να ξέρετε για τον μικρό, αλλά σημαντικό, αδένα που συχνά ταλαιπωρεί τους άντρες και την υγεία του.

Τι είναι ο προστάτης

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, σε σχήμα καρυδιού, που έχουν όλοι οι άντρες. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και πάνω από το τελικό τμήμα του εντέρου, το ορθό. Ο προστάτης είναι υπεύθυνος για την προστασία της ουρήθρας, δηλαδή το σωληνάκι που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των ούρων, από την ουροδόχο κύστη, στο εξωτερικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με αναφορές, το όνομά του, ο προστάτης, το πήρε από τον Ηρόφιλο, έναν Έλληνα γιατρό της Αλεξάνδρειας του 3ου π.X. αιώνα, επειδή «προΐσταται», βρίσκεται δηλαδή μπροστά από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας την ουρήθρα.

Τι ρόλο έχει ο προστάτης;

Ο προστάτης ανήκει στο αναπαραγωγικό σύστημα των αντρών και παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του σπέρματος. Ένα ποσοστό 30%, από την ποσότητα του σπέρματος που παράγει ο αντρικός οργανισμός, προέρχεται από τον προστάτη. Ακόμα, ο προστάτης εκκρίνει υγρό, που περιέχει θρεπτικά συστατικά και ένζυμα για το σπέρμα, τα οποία το κάνουν πιο ρευστό και γόνιμο. Πέραν αυτού μια ακόμα πολύ σημαντική του δράση είναι πως συμβάλει στην εγκράτεια των ούρων.

Tα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εμφανίζει ο προστάτης είναι η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος. Ο καρκίνος συχνά συνυπάρχει με την καλοήθη υπερπλασία αλλά δεν πρέπει να συγχέεται. Όλα πλέον αντιμετωπίζονται καθώς η επιστήμη και η τεχνολογία πλέον έχουν δώσει πολλές σύγχρονες λύσεις.

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη αδένα, που προκαλεί δυσκολίες στην ούρηση και πόνους. Επηρεάζει άντρες όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως άντρες κάτω ή γύρω στα 50. Η παρουσία της οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη και συχνά αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Τα συμπτώματα παρουσίας προστατίτιδας είναι δυσουρία, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, νυκτουρία, θολά ούρα, πόνοι στους όρχεις, την κοιλιά ή χαμηλά στη μέση, επώδυνη εκσπερμάτωση και αιματουρία.

Καλοήθης Υπερπλασία

Η αύξηση στο μέγεθος του προστάτη με την πάροδο του χρόνου και την πρόοδο της ηλικίας, συνήθως μετά τα 40, ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ). Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η υπερπλασία δεν είναι καρκίνος, ούτε και οδηγεί στην εμφάνισή του. Επίσης, δε σχετίζεται με σεξουαλικές διαταραχές. Η Καλοήθης Υπερπλασία είναι εξαιρετικά συχνή αφού 4 στους 10 άντρες, άνω των 40, θα εμφανίσουν. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, κληρονομικοί παράγοντες και δυσλειτουργίες του μεταβολισμού μπορεί να οδηγήσουν σε Καλοήθη Υπερπλασία.

Τα συμπτώματα

Η υπερτροφία του προστάτη εμφανίζεται με συμπτώματα που σχετίζονται με την ούρηση, δηλαδή συχνουρία, νυκτουρία, ακράτεια, μείωση ροής ούρων, δυσκολία έναρξης ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση, αδυναμία ούρησης και αίσθηση ατελούς ούρησης.

Οι επιπτώσεις στη ζωή των αντρών

Η Υπερπλασία του Προστάτη ταλαιπωρεί έντονα τους άντρες αφού οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα περιορίζουν την κοινωνική και επαγγελματική ζωή, ενώ ο νυχτερινός ύπνος διαταράσσεται. Επιπλέον, η ακράτεια είναι μια δυσάρεστη συνθήκη, παρότι υπάρχουν λύσεις, που συχνά προκαλεί ντροπή και μελαγχολία στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Τέλος, πολλές φορές η αύξηση του μεγέθους του προστάτη συνοδεύεται και από στυτικές δυσλειτουργίες.

Η προστατίτιδα, καθώς και η Υπερπλασία του Προστάτη, έχουν εμφανή συμπτώματα, όμως πρέπει να μας γίνουν μια σειρά από εξετάσεις προκειμένου να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Υγεία Προστάτη: Όσα πρέπει να ξέρετε! 

Πρόληψη Καλοήθους Υπερπλασίας
-Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή
-Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας
-Περιορίστε το αλκοόλ, τα junk-food και τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές
-Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλες θρεπτικές ουσίες
-Εντάξτε έστω και μια ελαφριά μορφή άσκησης στη ζωή σας
-Κάντε τακτικά εξετάσεις, αιματολογικές, γενική εξέταση ούρων και από τα 40 και μετά μην παραλείπετε την εξέταση προστάτη – ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα
-Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα διατροφής που συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

78

Your Cart