Κατηγορίες

Social Media και Μοναξιά: Γιατί Αισθανόμαστε Μόνοι;

Social Media και Μοναξιά: Γιατί Αισθανόμαστε Μόνοι;

Social Media και Μοναξιά: Γιατί Αισθανόμαστε Μόνοι;

Έχεις νιώσει ποτέ να σκρολάρεις ατελείωτα στα social media, να βλέπεις γελαστά πρόσωπα, ταξίδια, παρέες, και παρόλα αυτά να αισθάνεσαι απίστευτα μόνος; Δεν είσαι ο μόνος. Στην εποχή που η τεχνολογία υποτίθεται ότι μας φέρνει πιο κοντά, η μοναξιά φαίνεται να γίνεται μια παγκόσμια επιδημία. Τι είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε έτσι; Και κυρίως, πώς μπορούμε να το αλλάξουμε;

Μοναξιά και Social Media: Μία Σύγχρονη Αντίφαση

Τα social media υπόσχονται σύνδεση με αγαπημένα μας ή νέα πρόσωπα, αλλά στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι αναφέρουν πως αισθάνονται πιο απομονωμένοι από ποτέ. Αυτό επιβεβαιώνεται από επιστημονικές μελέτες:

  • Έρευνα στην ΕλλάδαΜελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπίστωσε ότι η υπερβολική χρήση του YouTube (πάνω από πέντε ώρες ημερησίως) σχετίζεται με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης στους νέους ενήλικες.​
  • Έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (Primack et al., 2017) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα social media για περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι.
  • Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2023) ανέδειξε πως το 27% των νέων στην Ελλάδα αισθάνονται έντονη μοναξιά, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%.

ΓΙατί όμως νιώθουμε μόνοι;

  • Η Ψευδαίσθηση της Κοινωνικής Σύνδεσης
    Στα social media μπορούμε να έχουμε εκατοντάδες “φίλους” ή ακόλουθους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε αληθινές, ουσιαστικές σχέσεις. Τα likes και τα σχόλια δεν αντικαθιστούν τη βαθιά ανθρώπινη επαφή.

  • Η Σύγκριση με τους Άλλους
    Όταν βλέπουμε τις “τέλειες” ζωές των άλλων, υποσυνείδητα συγκρίνουμε τη δική μας πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή μας και να μας κάνει να αισθανθούμε ότι δεν είμαστε αρκετοί.

  • Επιφανειακές συνομιλίες
    Η τεχνολογία μας επιτρέπει να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι, αλλά αυτή η σύνδεση δεν σημαίνει πάντα ουσιαστική επικοινωνία. Συχνά, οι συνομιλίες στα social media είναι επιφανειακές, βασισμένες σε σύντομα μηνύματα, emojis και likes, χωρίς την αληθινή συναισθηματική ανταπόκριση που χρειαζόμαστε.

Αληθινή Ιστορία: Η Jazz Thornton και η Μάχη της με τη Μοναξιά στα Social Media

Η Jazz Thornton, ακτιβίστρια από τη Νέα Ζηλανδία, μοιράστηκε δημόσια την εμπειρία της με τη μοναξιά και την ψυχική υγεία. Ως έφηβη, πάλεψε με την κατάθλιψη και επιχείρησε να τερματίσει τη ζωή της 14 φορές. Το 2016, δημιούργησε το βίντεο “Dear Suicidal Me”, όπου μίλησε ανοιχτά για τις εμπειρίες της, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα θέματα ψυχικής υγείας .​Wikipedia

Η ιστορία της Jazz αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης και την ανάγκη για αυθεντική επικοινωνία. Παρά την αρχική της απομόνωση, η απόφασή της να μοιραστεί την ιστορία της την οδήγησε σε μια κοινότητα υποστήριξης και κατανόησης.

Social Media και Μοναξιά: Γιατί Αισθανόμαστε Μόνοι;

Πώς να Αντιμετωπίσεις τη Μοναξιά στην Ψηφιακή Εποχή;

social media - πραγματικές σχέσεις

Αν νιώθεις μοναξιά, δεν είσαι μόνος. Υπάρχουν τρόποι να ανακτήσεις την αίσθηση της σύνδεσης και να βρεις ουσιαστικές σχέσεις.

Περιορισμός της Χρήσης των Social Media

  • Χρησιμοποίησε τα social media συνειδητά, όχι μηχανικά.

  • Ορίστε χρονικά όρια στη χρήση τους.

  • Αντικατάστησε το σκρολάρισμα με δραστηριότητες που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και τη χαρά.

Καλλιέργεια Πραγματικών Σχέσεων

  • Επικοινώνησε με φίλους και οικογένεια με προσωπικό τρόπο (τηλέφωνο, βιντεοκλήση, συνάντηση).

  • Συμμετοχή σε δραστηριότητες εκτός οθόνης (ομάδες, χόμπι, εθελοντισμός).

Αποδοχή της Μοναξιάς ως Σημείο Εκκίνησης

  • Μην την βλέπεις ως πρόβλημα, αλλά ως ένα μήνυμα ότι χρειάζεται να κάνεις αλλαγές.

  • Δούλεψε την αυτογνωσία σου και τις πραγματικές σου ανάγκες.

Ζήτησε Βοήθεια από Επαγγελματίες

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις ρίζες της μοναξιάς σου και να βρεις τρόπους σύνδεσης με τον εαυτό σου και τους άλλους.

Συμπέρασμα

Η μοναξιά στην εποχή των social media είναι ένα παράδοξο φαινόμενο που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη κατάσταση. Με συνειδητές επιλογές, καλλιέργεια αυθεντικών σχέσεων και αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όταν χρειάζεται, μπορούμε να ανακτήσουμε τη συναισθηματική μας ισορροπία και να νιώσουμε πραγματική σύνδεση.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

18

Your Cart