Κατηγορίες

Τι είναι η Ακμή και πως αντιμετωπίζεται?

Τι είναι η Ακμή και πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι η Ακμή και πως Αντιμετωπίζεται

Η ακμή είναι μία δερματική πάθηση οποία εμφανίζει ποικίλες εκφάνσεις και βαθμούς σοβαρότητας. Από την ήπια ακμή έως τη σοβαρή ακμή υπάρχουν πολλοί λόγοι, που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνισή της. Οι ήπιες μορφές ακμής παρουσιάζουν συνήθως μαύρα στίγματα ή λευκά επάρματα, γνωστά και ως κέχρια. Στις οξείες φλεγμονώδεις μορφές, όπου έχουν πληγεί οι σμηγματογόνοι αδένες, τα συμπτώματα είναι εντονότερα.

Η ακμή εφήβων δεν είναι η μοναδική περίπτωση ακμής. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, αυτή η δερματική πάθηση αφορά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Μάλιστα, η ακμή ενηλίκων φαίνεται ότι επηρεάζει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Επίσης, σημαντική αύξηση παρουσιάζει και η ακμή εκτός προσώπου, όπως είναι η ακμή στην πλάτη.

Που οφείλεται;

Η ακμή προσώπου είναι η εκδήλωση μίας προβληματικής σχέσης μεταξύ των σμηγματογόνων αδένων και θυλάκων. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η επιδερμίδα μας καλύπτεται από μικροσκοπικές τρύπες, τους πόρους, οι οποίες συνδέονται με τους σμηγματογόνους αδένες. Οι αδένες αυτοί παράγουν το σμήγμα, που είναι ένα λιπαρό υγρό και το οποίο φθάνει στο δέρμα μέσω των θυλάκιων. Ο σκοπός του σμήγματος είναι να δημιουργήσει ένα φίλμ, που προστατεύει το δέρμα από εξωτερικές επιθέσεις.

Πολλές φορές, εκκρίνεται περίσσεια σμήγματος, η οποία δεν είναι χρήσιμη. Αυτή η υπερέκκριση σμήγματος συνήθως οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, όπως είναι τα αυξημένα ανδρογόνα στον οργανισμό. Στη δημιουργία φλεγμονής κι εμφάνισης ακμής έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο κι ένα μικρόβιο, γνωστό ως Propionibacterium Acnes. Το μικρόβιο αυτό μέσω μίας διεργασίας συμβάλλει στην εμφάνιση της φλεγμονής.

Τέλος, στην εμφάνιση ακμής συμβάλλουν κι εξωτερικοί παράγοντες, όπως είναι οι ρύποι της ατμόσφαιρας ή τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης & μακιγιάζ, που φράσσουν τους πόρους, με αποτέλεσμα το σμήγμα να μην μπορεί να απελευθερωθεί και να συσσωρεύεται, δημιουργώντας έτσι δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ακμή.

Τι είναι η Ακμή και πως Αντιμετωπίζεται

Ποιοι είναι οι τύποι ακμής;

Χονδρικά, η ακμή διακρίνεται σε δύο τύπους: τη φλεγμονώδη ακμή και τη μη φλεγμονώδη. Η φλεγμονώδης ακμή περιλαμβάνει κόκκινα σπυράκια με πυώδες υγρό. Κάποιος με φλεγμονώδη ακμή μπορεί επίσης να εμφανίσει κύστες. Η μη φλεγμονώδης ακμή χαρακτηρίζεται από τους φαγέσωρες, δηλαδή τους πόρους ή τα κέχρια και συνήθως δεν εξελίσσεται σε φλεγμονώδη μορφή.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν οι εξής τύποι

Κυστική ακμή

Η κυστική ακμή είναι μία μορφή ακμής φλεγμονώδους τύπου. Είναι συνήθως χρόνια και συνοδεύεται από βλάβες στην επιδερμίδα. Αυτό που την καθιστά ένα σοβαρό τύπο ακμής εκτός από τη χρονιότητά της είναι και η ανθεκτικότητά της στις δερματολογικές παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι κύστες ή αλλιώς τα οζίδια που τη συνοδεύουν και τις περισσότερες φορές αφήνει ουλές στο δέρμα.

Τι είναι η Ακμή και πως Αντιμετωπίζεται

Φαγεσωρική ακμή

Πρόκειται για μία ήπια μορφή ακμής με χαρακτηριστικούς τους φαγέσωρες. Οι φαγέσωρες μπορεί να είναι κλειστοί ή ανοιχτοί. Μπορεί να εμφανίζονται είτε ως μαύρα στίγματα είτε με τη μορφή αυτών των λευκών ενοχλητικών «μπιμπικιών». Δεν αποτελεί φλεγμονώδη ακμή και δεν είναι τόσο επώδυνη όσο είναι άλλες μορφές, σαν την κυστική.

Ορμονική ακμή

Η ορμονική ακμή είναι η ακμή που έχει τις ρίζες της σε ορμονικές διακυμάνσεις & ανισορροπία. Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή μαύρων στιγμάτων, λευκών σπυριών και μικρών σπυριών ή κύστεων. Συνήθως εμφανίζεται στη ζώνη Τ, δηλαδή το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι, ή το κάτω μέρος του προσώπου, δηλαδή τη γνάθο και χαμηλά τα μάγουλα. Οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισής της είναι η εμμηνόρροια, οι πολυκυστικές, η εμμηνόπαυση και τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων.

Βλατιδοφλυκταινώδης Ακμή

Μία επίσης «δύσκολη» μορφή ακμής, που συνοδεύεται από βλατίδες ή φλύκταινες. Συνήθως, εμφανίζεται στο πρόσωπο, την πλάτη ή το θώρακα. Είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει βλάβες στο πρόσωπο & ουλές.

Ακμή και διατροφή

Η διατροφή διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αλλά και την πορεία της ακμής. Υπάρχουν τροφές οι οποίες επιδεινώνουν την ακμή κι άλλες που συμβάλλουν στη βελτίωσή της.

Όπως πολύ καλά φαντάζεστε, το junk food δεν έχει σίγουρα θέση στο διαιτολόγιό σας αν έχετε ακμή. Επίσης, τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και λιπαρά καλό είναι να αποφεύγονται. Τέτοια τρόφιμα είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι επεξεργασμένες τροφές, όπως είναι τα επεξεργασμένα άλευρα και όλα τα παράγωγά τους. Έτσι, καλό είναι να περιορίσετε τα λευκά μακαρόνια, το ρύζι, τη ζάχαρη, το λευκό ψωμί κ.α. τέτοιες τροφές.

Αντιθέτως, τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ιδανικά για περιπτώσεις ακμής. Εντάξτε στη διατροφή σας όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα. Τα παραπάνω συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού κι έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τις φλεγμονές.

Τι είναι η Ακμή

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή;

Η θεραπεία για ακμή είναι ένα ζήτημα, που δεν έχει μία συγκεκριμένη λύση. Η θεραπεία ακμής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η σοβαρότητά της, τα σημάδια ακμής και η αιτία εμφάνισή της. Το σημαντικότερο βήμα είναι η έγκαιρη επίσκεψη σε έναν ειδικό δερματολόγο, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι, θα αποφύγουμε προβληματικές επιπτώσεις.

  • Φαρμακευτικές αγωγές

Ένας τρόπος αντιμετώπισης της ακμής είναι η φαρμακευτική αγωγή. Τέτοιες αγωγές μπορεί να είναι τα χάπια για ακμή ή κάποια αντιβίωση για ακμή. Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης της ακμής είναι κάποια φαρμακευτική κρέμα για ακμή. Τα φάρμακα για ακμή στοχεύουν στην αιτία που πυροδότησε την ακμή, είτε αυτή είναι ορμονική ανισορροπία είτε κάποια φλεγμονή. Τους παραπάνω τρόπους θεραπείας για ακμή ενδέχεται να συνοδεύουν διάφορες παρενέργειες, όπως είναι η ξηροδερμία, η ερυθρότητα και η απολέπιση, κοινώς, το ξεφλούδισμα.

  • Laser για ακμή

Μία ακόμη πρακτική που χρησιμοποιείται για θεραπεία ακμής είναι η εφαρμογή laser. To laser αποσκοπεί στη μείωση του μικροβίου P. acnes αλλά καις στους σμηγματογόνους αδένες, που εκκρίνουν το σμήγμα. Ένα μειονέκτημα της θεραπείας αυτής είναι το σχετικά μεγάλο κόστος της.

Σε γενικές γραμμές, η ολιστική αντιμετώπιση είναι ο καλύτερος τρόπος παρέμβασης σε περιπτώσεις ακμής. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εμφάνισε ακμή λόγω στρες και ψυχολογικής πίεσης, καλό είναι να ρυθμίσει και τις συνθήκες που του προκαλούν άγχος παράλληλα με τη θεραπεία ακμής. Σημαντικό βήμα είναι επίσης, ο ασθενής να δεσμευτεί με μία ρουτίνα περιποίησης με τα κατάλληλα προϊόντα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0

Your Cart Is Empty

No products in the cart.